Kindercoaching

Heeft je kind last van faalangst?
Is het heel onzeker als het een spreekbeurt of presentatie moet houden?
Heb je het idee dat je kind moeilijke taken uit de weg gaat?
Heb je het idee dat je kind beter kan presteren dan het laat zien?

Bij Kinderpraktijk Schagen kunnen kinderen en jongeren van 7 tot 15 jaar terecht voor coaching over allerlei onderwerpen die te maken hebben met school.

Een coachingssessie
Er kunnen allerlei oorzaken zijn, waardoor je kind even niet lekker in zijn vel zit en waardoor de prestaties van je kind op school misschien wel achterblijven. Tijdens een coachingssessie bespreek ik met kind en in het bijzijn van de ouder, waar het tegenaan loopt of wat de moeilijkheid is. Daarna gaan we al snel over op het in kaart brengen van de sterke punten en kwaliteiten van een kind èn wat er nodig is om weer verder te kunnen. Door middel van verschillende werkvormen oefent het kind bepaalde vaardigheden, werkt het aan het zelfvertrouwen en aan het vertrouwen om op eigen kracht weer verder te gaan. Tijdens de coachingssessie maak ik een visueel overzicht van wat we bespreken. Dit krijgt het kind mee naar huis, zodat ook thuis nogmaals kan worden bekeken en besproken wat we tijdens de sessie hebben gedaan.

Aanwezigheid ouders
Bij kinderen in de basisschoolleeftijd is de ouder in principe bij de coachingssessie aanwezig. Voor kinderen is het fijn om hun ouder(s) erbij te hebben, zodat de drempel om te vertellen over wat er aan de hand is, lager is. Voor ouders is het ook fijn om te horen wat er tijdens een sessie wordt besproken en om hiermee thuis verder te kunnen gaan. In sommige gevallen zal deze manier van werken afwijken. Op basis van ons kennismakings- en/of intakegesprek bespreken we wat de beste aanpak is.

Bij jongeren vanaf 12 jaar komt het vaker voor dat de ouder niet bij de coaching aanwezig is. Dit hangt voornamelijk af van de hulpvraag. Als de hulpvraag meer ligt op het gebied van schoolse zaken, zoals leren leren dan is de ouder hier in principe niet bij aanwezig. De aanwezigheid van de ouder wordt in het kennismakings- en/of intakegesprek besproken.

Training Ik leer leren
Zit je kind in groep 7/8 of op de middelbare school en heeft het last van faalangst? Is dit een belemmering bij het leren? Kijk dan ook even op deze website bij het programma “Ik leer leren”. Hierin komen ook de onderwerpen ‘faalangst en motivatie’ en ‘concentratie’ aan bod. De bovenstaande wijze van coaching komt ook binnen dit programma terug.

Twijfel je of je kind in aanmerking komt voor kindercoaching? In een kennismakingsgesprek of bij het inloopspreekuur leg ik graag de mogelijkheden voor kindercoaching aan je uit.